Wie zit achter Kadoboom?

Kadoboom werd ontwikkeld door een groepje enthousiaste mensen die het voor iedereen mogelijk willen maken om bomen te kopen die echt impact hebben. Ze willen dat Kadoboom hét kado wordt om te geven bij een leuke gebeurtenis. De bomen planten ze niet zelf, dat laten ze over aan de experts van Ondernemers Zonder Grenzen.

Ondernemers Zonder Grenzen

Kadoboom is een initiatief van Ondernemers Zonder Grenzen, een Belgische vzw die al 10 jaar bezig is met bomen te planten in de woestijn. In die 10 jaar heeft OZG een enorme reputatie opgebouwd als zijnde de experts op het gebied van bomen planten in West-Afrika. OZG weet als geen ander samen te werken met de lokale bevolking. Hun skills om contacten te sluiten met de oorspronkelijke bewoners, hen te inspireren en mee te krijgen in het project zijn zeer effectief gebleken. 

De lokale bevolking is immers vragende partij. Veel volwassenen hebben gezien hoe het bos stelselmatig verdween tijdens hun leven en hoe dat hun levenskwaliteit verwoest heeft. Zij weten: bos is leven. En willen er alles aan doen om het bos te onderhouden en beschermen. OZG toont hen hoe dat moet. Zij doen de rest. OZG houdt jaar na jaar supervisie, zodat gemaakte afspraken nageleefd worden. OZG heeft een kantoor in Rufisque (Senegal) en Edegem (België). Ook de methode van bomen zaaien van OZG is erg efficient gebleken. Het aantal zaden dat ook echt een boom wordt, ligt bij OZG gevoelig hoger dan bij vergelijkbare projecten.

OZG is geaccrediteerd door:

UNCCD

Meer info vind je op de website: www.ozg.be

Aanpak

Om tot een duurzame oplossing te komen, heeft OZG een uitgekiend concept uitgewerkt. De ontwikkeling ervan gebeurde in het noorden van Burkina Faso, waar ze gedurende 10 jaar (2007-2017) een succesvol herbebossingsproject hebben uitgewerkt, opgestart en onderhouden. De lokale organisatie in dit land kan nu verder. Sinds 2018 passen ze deze methodes in aangepaste vorm toe in noord Senegal.

De aanpak van OZG bestaat uit 3 fases:

  1. Betrekken van de gemeenschap
  2. Opstarten van de herbebossing
  3. Het bos valoriseren

Low Cost

Hoe kunnen wij bossen aanleggen voor zo weinig geld? Dat is omdat onze werking erg kost-efficiënt is. Het team van Kadoboom werkt helemaal gratis! En OZG werkt in België bijna uitsluitend met vrijwilligers. Ze kiezen er ook bewust voor hun infrastructuur zo klein mogelijk te houden door bijvoorbeeld een shared office space te gebruiken. Zo gaan zoveel mogelijk middelen rechtstreeks naar het aanleggen van bossen.

Werner Sels, voorzitter van OZG: “Door bossen aan te planten, stoppen we niet alleen de verwoestijning, maar zorgen we ook voor welvaart zodat mensen niet meer hoeven te migreren.”

dorpelingen zaaien